Vlečeno testo
Sestavine
- 500 g pšenične gladke moke
- 10 g soli
- topla voda (cca. 2,5 dl)
- 100 g masla
Priprava
Moko zmešamo s soljo in postopoma dodajamo toplo vodo, da dobimo mehko in voljno testo.
Sestavine
Priprava
Moko zmešamo s soljo in postopoma dodajamo toplo vodo, da dobimo mehko in voljno testo.
Sestavine
Priprava
Postavimo kvasec (kvas, sladkor in malo toplega mleka).
Sestavine
Priprava
Iz sestavin ugnetemo čvrsto testo, ki ga zavitega v folijo pustimo počivati vsaj pol ure v hladilniku.
Sestavine
Priprava
V 1 dl toplega mleka dodamo sladkor in malo moke ter kvas in pustimo vzhajati.
Sestavine
Priprava
Mleku dodamo sladkor in vanj nadrobimo kvas ter pustimo vzhajati. Rozine namočimo v topli vodi.
Sestavine
Priprava
V 1 dl mlačnega mleka damo sladkor in malo moke ter zdrobljen kvas. V skledi pripravimo moko, sol, maslo in jogurt ter dodamo kvasec in
preostalo mleko.
Sestavine
Priprava
V malo mleka damo žličko sladkorja in žličko moke ter razdrobimo kvas. V moko dodamo sladkor, vanilin sladkor in sol. Prilijemo olje in mleko ter pripravljen kvasec in jajce.
Priprava
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Globok pekač (velikosti 20 x 20 cm ali 20 x 30 cm) namastimo z maslom. Dno pekača obložimo s papirjem za peko. Mandlje previdno razpolovimo.
Priprava
V manjši kozici na nizki temperaturi počasi stopimo maslo. V večji skledi zmešamo ajdovo moko, sladkor, sodo bikarbono in sol. V skledo s suhimi sestavinami vlijemo stopljeno maslo in začnemo z ročno metlico mešati vse sestavine. Med nenehnim mešanjem počasi prilivamo pinjenec. Prilijemo samo toliko pinjenca, da dobimo maso primerne gostote. Ko se vse sestavine povežejo v gosto tekoče testo, prenehamo z mešanjem.
Sestavine za 14 oseb
Priprava
V manjši skodelici pripravimo kvasec iz 2 dl mlačnega mleka, v katerega nadrobimo kvas in z žlico dobro premešamo, da se kvas razpusti. Dodamo še 1 žlico moke in ponovno dobro premešamo. Kvasec pustimo stati na toplem mestu vsaj 15 minut. Vmes preberemo in očistimo rozine.