- 200 g ajdove moke
- 3 žlice sladkorja
- 1 žlička sode bikarbone
- 0,5 žličke soli
- 30 g masla (približno 3 žlice)
- 475 ml pinjenca
- olje za peko palačink
Priprava
V manjši kozici na nizki temperaturi počasi stopimo maslo. V večji skledi zmešamo ajdovo moko, sladkor, sodo bikarbono in sol. V skledo s suhimi sestavinami vlijemo stopljeno maslo in začnemo z ročno metlico mešati vse sestavine. Med nenehnim mešanjem počasi prilivamo pinjenec. Prilijemo samo toliko pinjenca, da dobimo maso primerne gostote. Ko se vse sestavine povežejo v gosto tekoče testo, prenehamo z mešanjem.
Na kuhalnik pristavimo ponev in jo na srednji temperaturi dobro segrejemo. V segreto ponev vlijemo malo olja (približno 0,5 žličke) in ga s papirnato brisačko razmažemo po ponvi. Z manjšo zajemalko na segreto ponev vlijemo približno 60 ml testa. Palačinka mora biti debela nekje okoli pol centimetra in velika okoli 10 centimetrov. Če je ponev velika, lahko v njej hkrati spečemo več palačink. Ko se na površini palačinke začnejo pojavljati mehurčki (približno od 2 do 3 minute), palačinko z lopatico obrnemo. Palačinko na drugi strani pečemo še od 1 do 2 minuti. Pečeno palačinko preložimo na segreti krožnik, ki ga pokrijemo. Postopek ponavljamo toliko časa, dokler nam ne zmanjka testa.
Ko spečemo vse palačinke, jih razporedimo po krožnikih in postrežemo skupaj s svežim sadjem, sadnim prelivom ali marmelado.