Recepti

Recepti Mlin Korošec

sladek kruh rozine m

Sestavine za 14 oseb

  • 1 kg moke
  • 2 jajci
  • 6 rumenjakov
  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 3 dl mlačnega mleka (okoli 20 °C)
  • 150 g rozin
  • 1 rezina limonine lupine
  • 1 žlička soli
  • kvasec
  • 1 kocka kvasa
  • 2 dl mlačnega mleka (okoli 20 °C)


Priprava
V manjši skodelici pripravimo kvasec iz 2 dl mlačnega mleka, v katerega nadrobimo kvas in z žlico dobro premešamo, da se kvas razpusti. Dodamo še 1 žlico moke in ponovno dobro premešamo. Kvasec pustimo stati na toplem mestu vsaj 15 minut. Vmes preberemo in očistimo rozine.

Moko presejemo v večjo skledo. V manjšo skledo pa ubijemo 2 jajci, dodamo rumenjake, rum, limonino lupino, sladkor in sol. Vse skupaj z ročno metlico dobro premešamo. V večji kozici zavremo vodo in nanjo postavimo skledo z jajčno zmesjo, ki jo nekoliko segrejemo. Med segrevanjem nenehno mešamo. V kozico postopoma prilivamo preostalo mlačno mleko in nenehno mešamo. Nad soparo zmes segrevamo in mešamo toliko časa, da postane gosta. Nato skledo odstavimo, iz zmesi pa vzamemo limonino lupinico.

Nekoliko ohlajeni jajčni zmesi dodamo kvasec in vse skupaj dobro premešamo. Celotno zmes nato vlijemo v skledo z moko in s kuhalnico hitro premešamo. V kozici raztopimo maslo, ga nekoliko ohladimo, nato pa dodamo v skledo skupaj z rozinami. Vse skupaj ugnetemo v gladko in voljno kvašeno testo, ki se ne oprijemlje rok in sklede. Skledo nato pokrijemo s krpo in postavimo za 1 uro na toplo mesto, da testo vzhaja.

Ko je testo doseglo dvakratno velikost, ga na hitro pregnetemo na rahlo pomokani delovni površini in razdelimo na nekaj hlebčkov. V pekač položimo papir za peko in nanj previdno položimo hlebčke, ki jih rahlo pomokamo, pokrijemo s toplim prtičem in pustimo vzhajati še nadaljnih 15 minut.

Med vzhajanjem hlebčkov pečico segrejemo na 180 °C. Pekač s hlebčki potisnemo v pečico in na srednji višini pečemo od 45 do 50 minut, da hlebčki lepo porjavijo. Pečene hlebčke pustimo stati nekaj minut, da se ohladijo.

Ohlajene hlebčke razrežemo na poljubno debele rezine, ki jih serviramo na krožnike ali pladenj in postrežemo.

 

Nazaj na recepte

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

Več

Potrditev